Omgevingsmanagement voor uw project?

Omgevingsmanagement Hart van Zuid – Rotterdam

Hart van Zuid moet het nieuwe stadscentrum worden van Rotterdam-Zuid. Sinds 2016 wordt het hele gebied rond Winkelcentrum Zuidplein en Ahoy daarom flink op de schop genomen. Tot op heden zijn er al diverse projecten uitgevoerd, zoals de realisatie van Zwemcentrum Rotterdam in het voormalig deelgemeentekantoor Charlois, de bouw van het nieuwe Theater Zuidplein en de uitbreiding van Ahoy met een internationaal congrescentrum. Per december 2020 nemen wij gedurende vier maanden het omgevingsmanagement voor onze rekening in opdracht van bouwcombinatie Ballast Nedam en Heijmans. In deze periode zijn we voornamelijk betrokken bij de vernieuwing van busterminal Zuidplein en de uitbreiding van Winkelcentrum Zuidplein.

Vernieuwing van het busstation
De bereikbaarheid van Hart van Zuid wordt verbeterd met de vernieuwing van het busstation. De busterminal en metroperrons sluiten na de verbouwing beter op elkaar aan en de looproutes van en naar het stadsplein worden korter. Ook komt er een paviljoen en worden er extra groenplaatsen aangelegd.

 Uitbreiding van Winkelcentrum Zuidplein
De uitbreiding van het winkelcentrum komt gedeeltelijk op de locatie van het oude Theater Zuidplein en wordt verbonden met de nieuwe busterminal. Ook het huidige deel wordt aan de binnenkant flink opgeknapt en de parkeerfaciliteiten voor fiets en auto worden uitgebreid.

Meer informatie over deze projecten kunt u vinden op:

Onze taken en verantwoordelijkheden

De Omgevingsverbinder is verantwoordelijk voor het omgevingsmanagement in de realisatiefase van deze projecten. Door een actieve en kordate communicatie creëren wij draagvlak in de omgeving voor de werkzaamheden die worden verricht. Dit betekent dat wij in nauw contact staan met lokale ondernemers, bewoners en verschillende klankbordgroepen en voor hen het aanspreekpunt zijn. Bij deze projecten nemen wij de volgende taken op ons:

  • Het maken van stakeholdersanalyses. Hierbij worden alle belanghebbenden in kaart gebracht en wordt er een inschatting gemaakt van eventuele risico’s en uitdagingen.
  • Het voeren van individuele gesprekken met stakeholders over de gevolgen van de werkzaamheden voor hen. In deze gesprekken worden ook relevante maatregelen afgestemd. Bij dit project zitten wij bijvoorbeeld om de tafel met vertegenwoordigers van Winkelcentrum Zuidplein, het Ikazia Ziekenhuis, de gemeente Rotterdam, ondernemers en bewoners(groepen).
  • Het maken van omleidingskaarten en faseringskaarten voor stakeholders.
  • Het schrijven en verspreiden van bewonersbrieven.
  • Het beheren van de projectpagina op de BouwApp. Hierop plaatsen we (vrijwel) dagelijks nieuwe berichten met informatie over de voortgang van de werkzaamheden en belangrijke mededelingen.
  • Het regelen van borden en bewegwijzering in het werkgebied.
  • Het voorzitten en notuleren van vergaderingen met bewoners en ondernemers.
  • Het bedenken en organiseren van evenementen en acties.
  • Het bemannen van het wekelijkse inloopspreekuur.
  • Het verwerken en afhandelen van vragen, meldingen en klachten.

Project Details

PERIODE

November 2020 – April 2021 (Tijdelijk)

KLANT

Heijmans & Ballast Nedam

PLAATS

Rotterdam

PROJECT OPDRACHTGEVER

Gemeente Rotterdam