Waarom je nooit technische tekeningen moet gebruiken om de omgeving te informeren

Als omgevingsmanager sta je voor de uitdaging om een enorme bak informatie op een toegankelijke manier over te brengen aan de projectomgeving. De kunst is om ingewikkelde materie zo eenvoudig mogelijk te presenteren. Met goede afbeeldingen begrijpt iedereen in één oogopslag wat er staat te gebeuren. Veel aannemers voegen daarom een technische tekening toe aan een bewonersbrief of presentatie. Zo’n tekening visualiseert namelijk alles wat er gaat gebeuren, zou je denken. Helaas werken technische tekeningen juist averechts.   

Niemand begrijpt technische tekeningen 
Voor de meeste mensen zijn technische tekeningen abracadabra. Om ze toch begrijpelijk te maken worden er joekels van legenda’s en tekstuele toelichtingen aan toegevoegd. Dit maakt de informatie helaas niet altijd toegankelijker. Niet iedereen is in staat of bereid om al deze informatie te lezen of te begrijpen. Maar hoe pak je het wel goed aan? We geven 5 tips voor begrijpelijk afbeeldingen. 

Als omgevingsmanager heb je dagelijks te maken met de bouw. Je bent daarom razendsnel in staat om projecten te begrijpen, kent de vaktaal en kan chocolade maken van bouwtekeningen. Neem daarom niet jezelf of collega’s als uitgangspunt om te checken of je boodschap begrijpelijk is. Leg je afbeeldingen het liefst even voor aan een ‘leek’. Bijvoorbeeld je moeder, je buurvrouw, je broertje of nog beter: iemand uit de projectomgeving zelf. Zo weet je zeker dat je iedereen begrijpelijk informeert over het project.