Project omschrijving

Omgevingsmanagement voor uw project?

Laat het ons weten

Aanpak Kademuur Vingerling & Restauratie Wilhelminabrug

In Middelharnis, de grootste woonplaats van het Zuid-Hollandse eiland en gelijknamige gemeente Goeree-Overflakkee, werken Walhout Civil en Strukton Civiel West aan het herstel van een kademuur en een brug. Het project speelt zich af bij de haven in het historische centrum. Een gezichtsbepalende en geliefde plek voor de bewoners, ondernemers, watersporters en de vele bezoekers. Wij zijn ingeschakeld voor het omgevingsmanagement bij dit impactvolle project.

Over het project
In het waterrijke Middelharnis stuitte de gemeente Goeree-Overflakkee op een instabiele kademuur en een beschadigde brug. Daarom wordt na een lange periode van voorbereiding, onderzoek en contractering er vanaf april 2021 hard gewerkt aan de reconstructie van de kademuur en de restauratie van de brug. De gemeente beschrijft het als ‘een complex project in een bijzonder historisch gebied’. De herstelwerkzaamheden zorgen ervoor dat de kademuur weer 100 jaar mee gaat en de Wilhelminabrug 50 jaar. Het bouwteam bestaat uit Gemeente Goeree-Overflakkee, ingenieursbureau Walhout Civil en aannemersbedrijf Strukton Civiel West.

Uitdaging
Wie het historische centrum en de aanliggende haven van Middelharnis ziet, begrijpt direct dat de omgeving veel waarde hecht aan deze historische plek. Het is belangrijk dat de bewoners weten en ervaren dat het project wordt uitgevoerd om de historische aanblik te beschermen en te behouden. Daarnaast spelen er praktische zaken die van belang zijn voor het omgevingsmanagement. Er wonen, leven en ondernemen mensen rondom en nagenoeg op de projectlocatie. Daarom zijn zaken als bereikbaarheid, geluidsoverlast en veiligheid extra belangrijk. Daar komt nog bij dat het project zich afspeelt in Coronatijd. Kortom, een mooie uitdaging voor De Omgevingsverbinder. Handen uit de mouwen!

Aanpak
Voordat de uitvoering van start gaat is door ons bij alle omwonenden een flyer bezorgd. We hebben bewust niet gekozen voor een standaard bewonersbrief, maar een professioneel opgemaakte flyer als startschot. Hierin lazen de omwonenden wat ze kunnen verwachten en hoe de communicatie verloopt. Ook wordt in deze flyer omgevingsmanager Rieke van Wijngaarden geïntroduceerd.

Vanwege Corona zijn informatiebijeenkomsten niet mogelijk. Als alternatief kunnen bewoners een persoonlijke afspraak op locatie inplannen. Tijdens het project zetten we de BouwApp in om te informeren over de planning en de voortgang. Daarnaast chat de omgeving via de app rechtstreeks met de omgevingsmanager. Op deze manier maken wij het contact met het bouwteam laagdrempelig en zorgen we ervoor dat iedereen real-time op de hoogte is. Rieke is als omgevingsmanager het directe aanspreekpunt van de omgeving en heeft korte lijnen met de rest van het bouwteam. Zo zorgen wij ervoor dat de omgeving bij dit impactvolle project betrokken is en altijd terecht kan met vragen, klachten en hopelijk ook complimenten.

Project Details

PERIODE

April 2021 – Maart 2022

KLANT

Walhout Civil

PLAATS

Middelharnis

PROJECT OPDRACHTGEVER

Gemeente Middelharnis