ChatGPT voor Omgevingsmanagers: 9 Tips

ChatGPT Omgevingsmanagement

Als omgevingsmanager werk je keihard om de omgeving en opdrachtgever tevreden te stellen. Gelukkig schieten de tools die je kunnen helpen als paddenstoelen uit de grond. ChatGPT is misschien wel de bekendste. Maar hoe profiteer je als omgevingsmanager van ChatGPT? En wat zijn de risico’s? In deze blog krijg je 9 tips.

Tip 1: Omarm de toekomst
Schrijf jij al je bewonersbrieven met een vulpen? Stap jij op je paard als je een project bezoekt? Waarschijnlijk niet. Je gebruikt de technologieën die jou helpen om je werk beter, efficiënter of slimmer maken. Natuurlijk, je moet zorgvuldig omgaan met de risico’s (zie tip 3 en 7), maar laat je vooral niet leiden door angst voor het onbekende.

Tip 2: Schrijf sneller
Vraag ChatGPT om jouw teksten te schrijven. Schrijf bijvoorbeeld zelf uit de losse pols een eerste versie en voer deze in met de vraag het te verbeteren. Je zult zien dat ChatGPT razendsnel met een verbeterde tekst komt. Zo ben je veel minder tijd kwijt aan het schrijven van bewonersbrieven, nieuwsbrieven, e-mails, BouwApp updates en andere uitingen.

Tip 3: Check taal- en spelfouten
Kopieer je de teksten die je zelf hebt geschreven en plak ze in ChatGPT met het verzoek om de taal- en spelfouten te verbeteren. Ook kan je vragen om stijlfouten en onduidelijke zinnen op te sporen en te verbeteren. Zo weet je zeker dat de tekst geen taal- en spelfouten bevat en dat het begrijpelijk en toegankelijk is voor de omwonenden en andere stakeholders.

Tip 4: Vertaal je teksten
Er zijn mensen die beweren dat ChatGPT beter kan vertalen dan Google Translate. Of dat echt klopt, is lastig te zeggen. De kans bestaat dat ChatGPT meer gevoel voor toon en sentiment heeft. Bevindt jouw project zich in een internationale omgeving? Dan is het zeker de moeite waard om het vertalen via ChatGPT eens te proberen!

Tip 5: Neem het niet klakkeloos over
Niet alles wat ChatGPT zegt, klopt ook. OpenAI, het bedrijf achter de tool, is daar zelf erg duidelijk over. Soms worden zaken zelf bedacht of aangevuld. Check daarom altijd kritisch of de informatie correct en volledig is. Controleer dit via externe bronnen om de betrouwbaarheid te waarborgen.

Tip 6: Gebruik het voor je creativiteit
Heb je wat creativiteit nodig, maar is er even geen collega beschikbaar om mee te sparren? Vraag dan aan ChatGPT om out-of-the-box oplossingen voor jouw situatie of probleem. Misschien komt de tool niet direct met een schot in de roos, maar wordt er bij jou wel een zaadje geplant dat uiteindelijk leidt tot een plan waar je nooit was opgekomen.

Tip 7: Verbeter je input (prompts)
De opdracht die je ChatGPT geeft, wordt een prompt genoemd. Hoe beter jouw input, hoe beter de output. Het internet staat vol met tips en voorbeelden van hoe je goede prompts schrijft. Er zijn zelfs allerlei cursussen beschikbaar die je helpen om je opdrachten zo goed mogelijk te formuleren. Maak daar vooral gebruik van!

Tip 8: Geef en vraag om feedback
Geeft ChatGPT niet de output die je wenst? Vraag dan onder het antwoord door om een beter resultaat te krijgen. Geef aan waarom je het antwoord niet goed vindt, daarmee verbetert de tool de feedback. Ook kan je aan ChatGPT vragen wat er beter kan aan jouw input. Dat levert vaak nuttige tips op, die je helpen om betere output te krijgen.

Tip 9: Ga discreet om met persoonsgegevens en gevoelige informatie
Hoewel ChatGPT niet bekendstaat om privacyschending en spionagepraktijken, moet je voorzichtig omgaan met persoonsgegevens en andere gevoelige informatie. Let goed op dat je prompts geen privacygevoelige informatie bevatten. Daarmee voorkom je dat je onbedoeld persoonsgegevens deelt met derden, OpenAI in dit geval.

Voor omgevingsmanagers kan ChatGPT waardevol zijn. Met de juiste aanpak en zorgvuldigheid, kan het helpen bij schrijven, vertalen en brainstormen. Wees nieuwsgierig, kritisch en creatief om optimaal te profiteren van de voordelen die ChatGPT biedt. Hopelijk maakt dat jouw werk als omgevingsmanager nog leuker!