5 vragen aan Nikki

Nikki van Alphen

werkt nu meer dan een jaar als omgevingsmanager bij De Omgevingsverbinder. Hoog tijd om Nikki te vragen wat zij eigenlijk vindt van haar werk als omgevingsmanager en wat haar meest memorabele herinneringen zijn aan het afgelopen jaar.  

Nikki van Alphen Omgevingsmanager

1. Je werkt inmiddels al een tijdje voor De Omgevingsverbinder. Kun je uitleggen wat een omgevingsmanager precies doet?
Een omgevingsmanager zorgt ervoor dat iedereen tijdens een project op de hoogte is. Eigenlijk zijn we de schakel tussen een aannemer of gemeente en de omgeving. Ons werk begint bij een nieuw project met een omgevingsscan: we brengen de omgeving in kaart en analyseren waarmee rekening moet worden gehouden. Zijn er ondernemers of bewoners die problemen ondervinden van de werkzaamheden?

Eigenlijk zijn we de schakel tussen een aannemer of gemeente en de omgeving.

Dan gaan we met hen in gesprek en bedenken we een oplossing. Ook verzorgen we de bewonersbrieven en regelen we dat deze op tijd worden bezorgd. Tijdens een project zijn we veel op locatie aanwezig en proberen we persoonlijk contact te houden met de hele buurt. Natuurlijk schrijven we ook veel updates voor op de BouwApp en de Rotterdam aan de slag!-app.  

2. Wat is volgens  jou  de belangrijkste eigenschap van een goede omgevingsmanager?
Uitstekend kunnen communiceren. Tijdens projecten krijgen we te maken met veel verschillende soorten mensen: ambtenaren, aannemers, buurtbewoners in allerlei soorten en maten, bouwvakkers en ondernemers. Als omgevingsmanager moet je deze mensen allemaal een luisterend oor bieden. 

3. Wat vind je leuk aan dit werk?
Ik houd iedere dinsdagochtend inloopspreekuur bij de reconstructie van de Burgemeester Le Fèvre de Montignylaan. Wat ik leuk vind, is dat de mensen uit de omgeving me inmiddels kennen omdat ik daar iedere week aanwezig ben. Hierdoor krijg je veel meer betrokkenheid met een buurt. Bewoners stappen bijvoorbeeld even de bouwkeet in voor een praatje of spreken je aan als je door de straat loopt.  

“Je merkt dat mensen je inzet echt waarderen. Dat vind ik heel mooi.”

4. Wat is de lastigste klacht die je ooit kreeg en hoe heb je deze opgelost?
We kregen een melding van een oudere meneer die zwaar COPD heeft. De straat voor zijn deur werd opgebroken waardoor hij zijn auto niet meer kon parkeren op zijn oprit. Voor hem was dit heel vervelend omdat hij op slechte dagen maar korte stukken kan lopen. We hebben toen een invalidenparkeerplaats voor hem aangevraagd die hij kon bereiken via een door ons gemaakte opening in zijn tuin. Deze meneer was heel erg blij dat we dit voor hem regelden, want hij was echt een beetje in paniek geraakt. 

5. Wat is de leukste melding die je hebt ontvangen?
Deze melding begint minder leuk, maar heeft een goed einde. Ik werd gebeld door een buurtbewoner uit de omgeving van het Prinsenpark in Rotterdam over een oudere, dementerende vrouw uit de buurt die verdwaald was geraakt. Deze mevrouw kon haar gebruikelijke route naar de supermarkt namelijk niet nemen doordat het voetpad door het park was afgesloten. Ik ben toen naar haar toegegaan om te helpen bij het vinden van een nieuwe route. We zijn samen naar de supermarkt gewandeld en hebben daar even een oliebol gegeten. Deze mevrouw was zo blij dat ik haar kwam helpen. Dat ik mensen op deze manier kan helpen, maakt dit werk voor mij heel waardevol. Je merkt dat mensen je inzet ook echt waarderen. Dat vind ik heel mooi.

Omgevingsmanager Nikki