4 vragen aan Marijke

Sinds oktober vorig jaar werkt Marijke voor De Omgevingsverbinder als copywriter. We zijn nu wat maanden verder en inmiddels heeft ze al heel wat teksten voor ons geschreven en geredigeerd. Meestal doet zij haar werk op de achtergrond, maar voor deze gelegenheid treedt ze naar voren om wat te vertellen over haar werk. We stelden haar 4 vragen.

Marijke De Omgevingsverbinder

Kun je uitleggen wat jouw werk precies inhoudt?
Ik moet ervoor zorgen dat alle teksten die wij gebruiken kloppen. Denk hierbij aan de tekst van een bewonersbrief, in een BLVC-plan, op een website of op de BouwApp. Vaak schrijf ik deze teksten zelf, maar ik redigeer ook veel teksten van anderen. Hierbij let ik er bijvoorbeeld op of er fouten in de tekst staan, of de informatie in de tekst compleet is en of het prettig leest. Het is ook belangrijk om te letten op de doelgroep van een tekst. Een bewonersbrief schrijven we namelijk in een heel andere stijl dan berichten op social media.

Waarom is dit belangrijk?
Het staat gewoon veel netter als een tekst geen fouten bevat. Als je een bewonersbrief door de brievenbus krijgt waarin allemaal taalfouten staan, leidt het af van de inhoud. En de inhoud van dat soort brieven is juist zo belangrijk omdat daar allerlei informatie in staat over ingrijpende zaken als werkzaamheden, wegafsluitingen en omleidingen. Daarnaast denk ik dat het een zekere deskundigheid uitstraalt als een tekst klopt. En dát is natuurlijk de boodschap die je wil overbrengen als aannemer of gemeente.

Wat vind jij het leukst aan je werk?
Het allerleukste vind ik dat ik veel verschillende soorten teksten voor mijn neus krijg. Hierdoor is het werk altijd afwisselend. Daarnaast vind ik het een fijn idee dat mijn teksten er (hopelijk) voor zorgen dat mensen goed voorgelicht zijn. Ik probeer namelijk altijd in te schatten of een tekst vragen oproept. Zo ja, dan is het aan mij om informatie duidelijker op te schrijven. Een bonus is natuurlijk dat ik veel leer over de bouw- en infrawereld.

Wat is het meest uitdagend aan jouw werk?
Soms is het lastig om complexe bouwplannen met veel vakjargon in een tekst te gieten die voor iedereen begrijpelijk is. Zelf heb ik geen technische achtergrond, dus meestal moet ik me eerst een beetje inlezen voordat ik kan beginnen met schrijven.